6 septembrie 2009

Bulgaria isi plange mortii, dupa tragedia de pe lacul Ohrid, Macedonia


Cel putin 15 bulgari au murit sambata, cand un vas turistic supraincarcat s-a scufundat in cateva secunde. Capitanul, care este si proprietarul ambarcatiunii, a fost arestat preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

O inregistrare video a unui amator a surprins primele momente ale naufragiului.

"S-a intamplat intr-o fractiune de secunda si mi-am spus ca trebuie sa ma salvez. La inceput, toata lumea se chinuia sa ii ajute pe ceilalti", declara o supravietuitoare, salvata la timp din apele lacului.

Femeia se numara printre cei 57 de turisti imbarcati intr-un tur pe lacul Ohrid. Voiajul lor, in mijlocul unui peisaj splendid, s-a transformat insa intr-un cosmar.

Vasul, construit in 1924 si care transporta cu 15 persoane in plus peste capacitatea permisa, a efectuat un viraj brusc inainte sa se rastoarne si sa se duca la fund in cateva secunde.

O defectiune la carma pare sa fie una din cauzele probabile ale accidentului.

Toti turistii bulgari din vaporasul naufragiat sunt originari din aceeasi regiune in estul Bulgariei. Iar opt dintre cele 15 victime locuiau chiar in acelasi sat.

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, care a vizita locul dramei, a luat parte la o slujba de pomenire in catedrala din Plovdiv.

Ceremoniile consacrate Zilei Unirii, care urmau sa se desfasoare, au fost anulate, iar guvernul bulgar a decretat pentru luni zi de doliu national. Doliu este si in Macedonia.

Doi dintre supravietuitori se afla inca intr-un spital din Macedonia, dar starea lor nu e grava. Restul au fost repatriati cu un avion inchiriat de guvernul bulgar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu